En ferie for livet

Det ukendte Bulgarien

Klima og vejr

Cheplare ligger i en højere liggende del af Bulgarien, hvor klimaet er kontinentalt. Det giver området forholdsvise høje temperaturer hele året rundt.

Den koldeste måned er januar, men vinteren begynder omkring november, hvor temperaturene kan komme ned på frysepunktet om natten og ca 10 grader om dagen. Vinteren er normalt tør.

Da området ligger højt, kan man opleve sne et godt stykke ind i foråret, og der findes mange skisportsområder i regionen.

Sommeren er varm og tør med de højeste temperaturer i august på ca 30 grader.

Vaccinationer

Det anbefales, at rådføre sig med sin læge om hvilke vaccinationer, der anbefalet, inden man rejser til Bulgarien.

Visum og pas

Det er dit eget ansvar at overholde ind- og udrejsereglerne. Det anbefales, at du eventuelt kontakter den bulgarske ambassade for at få bekræftet nedenstående:

  • Visumfri i indtil 90 dage.
  • Passet skal være gyldigt under hele opholdet.
  • Forlængede danske pas anerkendes
  • Danske midlertidige (provisoriske) pas anerkendes både for ind- og udrejse
  • EU-nødpas anerkendes både for ind- og udrejse.

Læs mere i Udenrigsministeriets vejledning her.

Valuta

Bulgarien er for det meste en kontantøkonomi. Udenfor hovedstaden Sofia accepterer kun store kæder kortbetalinger. Som rejsende har man således brug for kontanter.

Og her gælder det enkle råd at man aldrig veksler penge andre steder end i banker. Den bulgarske valuta Lev er bundet til euroen, og den officielle valutakurs er 1,95 leva = 1,00 €.

Hvis du veksler andre steder skal du være ekstra forsigtig. Tjek at vekselkursen er korrekt, og at pengesedlerne er gyldige. Forhandlerne i de særlige veksleboder på turiststederne er ferme til at tilføje et ekstra ciffer til kursen og bytter 1,00 € til 1.195 leva.

Det kan midt i skyndingen være svært at bemærke forskellen.

 

De gældende bulgarske leva-sedler og mønter er udstedt efter 1999. Du kan tjekke, hvordan de ser ud på den bulgarske nationalbanks officielle hjemmeside.

Svindlere vil muligvis forsyne dig med gamle, ugyldige sedler eller mønter, når du veksler penge på gaden.

Du skal aldrig veksle penge på gaden. Du bliver med garanti snydt. Desuden er det forbudt. Denne form for svindel ved veksling af valuta rapporteres mest fra de store turistmæssige steder på den bulgarske sortehavskyst.

Hvis du ikke vil vidne til de mest almindelige penge svindel i Bulgarien – de falske valutakurser og de gamle sedler – undgå de turistmæssige steder på Sortehavskysten.

Andet

Tiggere:

Giv aldrig penge til tiggere!

Ligegyldigt hvor elendige, fattige, unge, gamle eller handicappede de synes at være, tjener de faktisk flere penge, end du gør…

Entigger ved Sortehavet er blevet afsløret, da hun forlod et resort i en spritny Mercedes.

 

Taxa:

Den nemmeste og mest pålidelige måde at bestille en taxa på er via en app. Spørg dig for på dit hotel, spørg en ven eller en tjener.

 

Vilde hunde og katte:

Desværre møder man stadig vilde katte og hunde på gaderne i de fleste bulgarske byer. Men de anbefales kraftigt, at man holder sig fra at forsøge at røre dem, give dem mad eller at tage dem med tilbage til hotellet, eller hvor du bor.

De kan bære på utallige sygdomme og blive meget aggressive på et øjeblik. Men som regel sker der ikke noget hvis du bare holder afstand og forsøger at undgå direkte konfrontationer.

Interesseret?