En ferie for livet

Bali, Indonesien & Java

Bali, Indonesien & Java – Områder, Attraktioner & Tips

Indonesien er verdens største øgruppe bestående af 6 øer hovedøer, men faktisk er der i alt 1300 øer. Det er dog ikke ikke alle, der er befolket – kun på 922 af øerne bor der mennesker. Øerne strækker sig over 2 have – Stillehavet og Det Indiske Ocean.

 

Indonesien har 260 millioner indbyggere, hvoraf hovedstaden Jakarta på Java har 10 millioner indbyggere. Vi er altså i et noget anden størrelsesforhold end Danmark og København.

 

Hovedreligionen er Islam – 87% af befolkningen er muslimer, mens resten er fordelt på hinduer, kristne, katolske og andre.

 

Den mest populære ø i Indonesien er Bali, som efterhånden er blevet et attraktivt turistmål. I 2016 besøgte 5 millioner turister øen. Et stort antal, da øens indbyggertal ligger på 3,2 millioner. Det er blandt andet også de venlige indbyggere på øen, der gør stedet til at populært feriemål.  

 

Balis smukke hvide strande, frodige grønne natur og spændende kultur er tre af de ting, der gang på gang lokker turister til – og med god grund. Læs mere herunder, hvad Bali og Indonesiens øer har at tilbyde, og hvad du skal opleve og se.

Bali

Bali er en del af Indonesien og ligger øst for øen Java og kaldes også gudernes ø. Indonesien er hovedsageligt muslimsk, men Bali skiller sig ud ved at være Hinduistisk. Der bor godt 3,2 mio på Bali, og øen besøgtes af knapt 5 mio turister i 2016. Til trods for de mange besøgende, formår indbyggerne stadig at fastholde deres dagligdag.

 

Bali dækker ca 5500 km2 og er 140 km bred og 80 km lang. Bali byder på alt fra flotte, hvide sandstrande, spektakulær natur og spændende kultur. Der bor ca 4 millioner mennesker på Bali, og hvert år besøges Bali af næsten samme antal tilrejsende.

 

Stemningen på Bali er helt unik. Lige fra man ankommer mærker man den lokale kultur på nært hold, da stort set alle guider, der henter gæster i lufthavnen, bærer traditionel balinesisk tøj. Når man kører gennem den tætte trafik, oplever man alle mulige former for transportmidler der kører rundt imellem hinanden i et kaos, som alligevel virker organiseret – i hvert fald for dem som kører i det. De lokale udstråler en ro og er smilende og hjælpende og meget servic minded.

 

Dagligt lægger balineserne små offergaver ud til guderne. Offergaverne ligger typisk ved indgange til huse, hoteller, supermarkeder og hvor der ellers findes indgange.

 

Starter man på syd-Bali finder man her Nusa Dua, som er mest kendt for sine hvide sandstrande. Store hotelkæder har slået sig ned her og ligger side om side. På vestkysten af Bali finder man blandt andet området Jimbaran, som er kendt for den unikke mulighed for at sidde med fødderne i sandet og spise frisk tilberedt seafood, imens man nyder den lune aften.

Nord Bali

Længere nordpå – på østkysten – ligger Sanur, som er et hyggeligt område med en kombination af små lokale butikker og restauranter kombineret med hoteller. Stranden er rolig, da havstrømmene kommer ned omkring vestsiden af Bali.  

 

På modsatte side af Sanur, på vestkysten, ligger Kuta. Kuta har med årene desværre fået lidt et ry for at være et feststed især for australiere. Der er også rigtigt mange hoteller, cafeer og barer side om side og en hel masse gadehandlere. På hovedgaden, Jl Legian, findes en masse små butikker med alt fra saronger og farverigt strandtøj, til lokale træskærer-arbejder eller andet lokalt håndværk. Kuta Beach er kendt som en surferstrand og her kommer mange for at surfe eller lære at surfe. Der er meget strøm i vandet og det anbefales at holde godt øje med børn, der bader.

 

Kører man lidt længere op nord for Kuta, kommer man til Seminyak. Her er butikkerne lidt dyrere og hotellerne også. Man finder stadig gode, lokale restauranter, men der er er også et godt udvalg af større og dyrere restauranter og beach clubs her.

 

Inde midt på Bali, lidt oppe over havets overflade, ligger Ubud. Ubud er kendt som centrum for kunst og dans. Overalt er der små gallerier, med alle mulige former for kunst – i mange forskellige prisklasser. Landskabet omkring Ubud er utroligt smukt med rismarker som fordeles på flotte ris-terrasser. Man kan med fordel gå en tur på egen hånd og møde de lokale, som er nemme at få et smil frem på læberne af.

 

Ubud bugner også af små cafeer, hvor man kan ”hænge ud” og nyde eftermiddagen med udsigt til små rismarker.

 

I Ubud omegn finder man mange spændende templer, som hver især har deres egne historier og kendetegn.

 

Nord-Bali byder på lidt mere ”øde” områder og er ikke nær så turistet som syd-Bali. Heroppe finder man sort lava strand og ude på vestsiden af Bali ligger West Bali nationalpark. Herfra har man adgang til øen Menjangan, hvor der er gode dykker- og snorkel-steder.

 

Øst-Bali byder på lidt mere stenet strand, men også gode snorkel og dykkersteder.

 

En lidt mere ukendt del af Bali er Sidemen, som ligger lidt inde i landet mellem Ubud og øst-Bali. Området kaldes i folkemunde ”Ubud for 20 år siden”. Her bor man midt i rismarkerne, og området giver indtryk af luft mellem de små resorts, som ligger der. Man kan med fordel bo her  et par dage og bare nyde naturen og roen – og krydre det med en yoga oplevelse eller to

Ture på Bali

Hvis man har god tid er der flere ture man ikke bør snyde sig selv for – har man ikke så meget tid, så vælg en eller to  ud – I vil ikke fortryde det.

 

Tanah Lot eller Uluwatu – to templer med fantastisk smuk udsigt i solnedgangen.

 

White Water rafting – sjov tur for alle over 8 år der giver et adrenalinsus kombineret med flotte naturoplevelser.

 

Waterbom park – en fin vandpark for børn i alle aldre som elsker vand.

 

Lovina – delfiner tidligt om morgenen.

 

Homestay – kom helt ind under huden på balineserne, når I bor I deres hjem og deltager i hverdagens aktiviteter.

 

Downhill mountainbike tur – alle kan være med på denne tur som går gennem landsbyer og rismarker. Turen er ikke vild, men som navnet antyder, så går det vitterligt ned ad bakke 95% af vejen.

 

Dykning og snorkling – der er mange steder at dykke på Bali. Dog er der ikke men ikke mange steder, hvorfra man kan gå direkte ud fra stranden og snorkle. Området omkring øen Nusa Lembongang sydøst for Bali er et god bud på gode forhold for både snorkling og dykning. Man kan tage på dagsture dertil, men man kan også bo derude.

Lombok og Gili øerne

Vil man gerne bo på en ø med direkte adgang til lækkert vand og dykke- og snorklemuligheder, så er Gilli øerne svaret på dette ønske.

 

Gili øerne ligger nordøst for Lombok (som ligger øst for Bali) og kan med fordel nås med båd fra Bali. Dette tager fra 2 til 3 timer afhængigt af hvor man sejler fra på Bali.

 

Gili øerne består af 3 øer – Gili Air, Gili Meno og Gili Trawangan. Gili Trawangan er den største og der er ca 7 km rundt på stien om øen. Fælles for øerne er at der ikke er motorkøretøjer der. Al transport foregår på cykel, gåben eller i de små hestetrukne køretøjer, Cidomo’er.

 

Der er muligheder for overnatning der i alle prisklasser – helt fra backpacker hostels til 5 stjernede resorts.

 

Hvis man gerne vil have trekking oplevelser mm, så kan man tage et par overnatninger på Lombok. Her kan man sejle til fra Gili eller Bali men også med fordel flyve direkte, hvis man ikke skal forbi Gili. Bor man oppe ad østkysten skal man forberede sig på en del klipper ved stranden og ikke så meget sandstrand, dog med utroligt smukke omgivelser alligevel. Her findes et godt udvalg af resorts som er basert på at man bor i egen villa, hvis man vil opleve dette.

 

Sydpå finder man sandstrande og gode hoteller.

 

På Lombok kan dem med eventyr i blodet komme på en trekking tur op på Mt Rinjani, som er en aktiv vulkan. Turen kan tage nogle dage og man skal påregne mindst en overnatning.

 

Man kan også komme på en dags-trekking-tur ud i rismarkerne i området ved Tetebatu. Her er der gode muligheder for et nemt trek i den smukke natur, hvor man bl.a. kommer forbi et lille vandfald og gennem små lokale landsbyer. På en god dag har man også udsigt til Mt Rinjani. Tetebatu kaldes også ”Lomboks Ubud” på grund af de smukke ris-terrasser.

Komodo og Flores

Vil man opleve noget ud over det sædvanlige, så skal man give sig selv en tur til Flores og Komodo øerne. Flores er mindre turistpræget end de tidligere nævnte øer men ikke mindst lige så smuk. Har man god tid er et besøg med solopgangen ved de 3 vulkan søer ved Kelimutu en fantastisk oplevelse! Det kræver dog tålmodighed at nå dertil, da det indebærer at man flyver f.eks. til Maumere og kører videre ind til  Moni. Man kan med fordel overnatte i Maumere og så kører videre næste dag. Fra Moni tager det ca 45 minutter at nå til søerne.

 

Højdepunktet på Flores er området omkring hovedbyen Labuan Bajo, hvorfra man sejler ud til Rinca Island og Komodo Island for at se de fascinerende Komodovaraner.

 

Komodovaranen er verdens største firben og kan blive op til 3 m lang og veje op til 70 kg. Den findes kun i det område af verden. Der er et par teorier om, hvorfor de er blevet så store. Den ene går ud på, at det er fordi, de er det eneste kødædende landdyr i området, og den anden mener, det er fordi, de stammer fra store varaner, som levede på den del af kontinentet for mange millioner år siden.

 

Deres primære føde er de små Timor dådyr, men de fanger også gerne fugle og fisk.

 

For at komme ud og se dem kan man med fordel booke sig ind på en bådtur, hvor man sover på båden en nat eller to. Bådene sejler i farvandet omkring Rinca og Komodoøen og undervejs er der også mulighed for utroligt flot snorkling, og nogle både kan arrangere dykning også, hvis man booker det i forvejen.

 

Man kan også sagtens nå besøget på en dagstur i en båd.

Java - Jakarta

Java er Indonesiens hoved-ø. Mere end 50% af indonesiens befolkning bor her – ca 145 mio mennesker. Øen er ca 3 gange så stor som Danmark.

På Java ligger Indonesiens hovedstad Jakarta. For mange er det at sammenligne med et stort trafik kaos, og mange undgår besøg her. Hvis man vælger et par dage i byen, så er det store moske Istiqlal et besøg værd. Dette er en imponerende stor moske, som kan rumme 120.000 personer til fredagsbønnen.

 

En anderledes café-oplevelse er et besøg på Cafe Batavia, som stammer helt tilbage fra den hollandske kolonitid. Det føles lidt som at træde ind i en anden tid, når man går derind. Her fornemmer man virkelig kolonitiden.

 

Der er mange monumenter i byen, som de er stolte af. Bl.a. nationalmonumentet Monas (forkortelse for det indonesiske Monumen Nasional), som er et 132 m højt tårn, der symboliserer kampen for frihed. Den nederste del af Monas er et museum.

Java - Yogyakarta

Tager man ned på sydkysten af Java, kommer man til Yogyakarta, som udover at være en hyggelig by byder på to af Indonesiens mest berømte templer, Borobudur og Prambanan, som begge er på Unesco’s verdensarvsliste, samt den aktive vulkan Mt. Merapi.

 

Borobudur er et buddhistisk tempel fra det 9. århundrede. Det antages at det har taget ca 75 år at bygge templet, som består af ni stablede platforme, seks firkanter og tre cirkulære, toppet af en central kuppel. Det er dekoreret med 2.672 relief paneler og 504 Buddha statuer. Den centrale kuppel er omgivet af 72 Buddha statuer, der hver sidder inde i en stupa. Bygningen er meget imponerende og kan man tåle varmen, kan man gå rundt her længe og nyde stemningen og beundre de mange skulpturer og bliver fascineret af selve opførelsen af templet, når man tænker på at det er bygget for mange hundrede år siden.

 

Prambanan er et hindu tempel også fra det 9. århundrede. Det er det største hindu tempel i Indonesien og et af de største i hele Sydøstasien. Det er karakteriseret af høje, spidse bygninger med den mest centrale i midten med en højde af 47 m. Templet er bygget til ære for guden Shiva. I det 16. århundrede fik et voldsomt jordskælv størstedelen af templet til at styrte sammen. Templet var forladt i flere århundrede inden det blev genopdaget af hollænderne i 18. tallet, men her blev det ikke restaureret. Det var først i 1990’erne at hovedbygningerne af templet blev rekonstrueret og står som man kan se dem i dag.

 

Tæt ved Yogyakarta ligger Indonesiens mest aktive vulkan, Mt. Merapi. Vulkanen er 2930 m høj og til trods for de gennem tiderne konstante udbrud, så bor der folk så tæt på som 1700 m oppe ad vulkanen. Man ser ofte røg komme op ad vulkanen. Det seneste udbrud var i 2010. Et mindre udbrud forekom i 2018, hvor vulkanen skød en røgsky 2 km op i luften, og lufthavnen i Yogyakarta lukkede indtil røgen havde lagt sig.

 

På Java findes også en anden vulkan som man kan bestige, Mt. Bromo. Her er det utroligt smukt at trekke op og se solopgangen. Hvis man ikke er så let til bens, så kan man også finde ture, hvor man kører op i jeeps.

Sulawesi

Sulawesi er en stor ø i nordøst indonesien. Helt oppe nord på finder man fantastiske dykkerområder ved Manado. Især området omkring Bunaken Island tiltrækker mange dykkere. Der findes mange steder at overnatte både på Bunaken og ved kysten af Manado.

 

Er man til kulturelle oplevelser, kan et besøg i Toraja Land varmt anbefales. Her er lokalbefolkningen kendt for de store ceremonier ved begravelse af deres afdøde familiemedlemmer. For at sende dem sikkert over i den næste verden, så holder man store begravelser. Hvis man ikke har råd til at holde den begravelse den afdøde fortjener, når dødsfaldet sker, så venter man til man har. I mellemtiden  opbevarer man den afdøde i et rum i sit hus under særlige forhold.

 

Når man er klar til begravelsen, indbydes landsbyen og alle medbringer gaver – det kan være helt fra små gaver som frugter men også på til store gaver som en okse eller en gris. Under ceremonien slagter man dyrene og fester for den afdøde. En lille hovedregel er at har man modtaget en gris til en begravelse, så giver man også en gris til giverens familiemedlems begravelse senere.

Tips til Indonesien

Indonesien ligger på den anden side af jordkloden, og der gælder nogle andre skikke og regler, end vi kender herhjemme. Derfor kan det være rart at have forberedt sig lidt hjemmefra. Her får du nogle fakta og tips til livet i Indonesien.

Valuta

Valutaen i Indonesien er Indonesisk Rupiah. 100.000 er ca 50 DKK (forbehold for kurssvingninger). Det er en god ide at have  USD med. Man kan veksle i lufthavne eller hos money changere rundt omkring. Gå efter money changere med skilt ”no commision”. Det kan godt være deres kurs er lavere end de andre, men så tager de til gengæld ikke kommission. Ofte ender man med dårligere kurs hos dem som tager kommission.

Vand

Man bør ikke drikke vandet. Man kan børste tænder i vandet på de fleste store hoteller, da de har eget rensningsanlæg. Mange hoteller og lodges stiller en flaske vand på værelset gratis, men det koster ikke meget at købe vand, når man kommer frem.

Mad

Lokale måltider er at foretrække, da man ikke skal forvente at lokale kan lave en pizza eller pasta bolognese, som man er vant til at smage i Europa eller andre steder i verden.

 

Man kan med fordel kaste sig ud i følgende retter og ikke være bange for at bestille den lokale mad:

 

  •         Nasi Campur (nasi = Ris)
  •         Soto Ayam (kyllinge suppe)
  •         Mie Goreng (stegte nudler)
  •         Nasi Goreng (Stegte ris)
  •         Rendang (oksekød i lettere spicy kokossauce)
  •         Gado Gado (salat med peanut sauce)
  •         Satay (små kyllingespyd med peanut sauce)

Sprog

Det officielle sprog i Indonesien er Indonesisk (Bahasa Indonesia), men en del taler også engelsk. På grund af de mange folkeslag her tales der også mange forskellige dialekter.

 

Hvis man vil have et smil frem på de lokale, kan man prøve sig frem med nogle få ord og sætninger.

 

Hej – Hai. (Hai)

 

Hvordan går det? – Apa khabar? (Apa KAH-bar?)

 

Det går fint – Khabar baik (KAH-bar baik)

 

Hvad hedder du? – Siapa nama awak? (Siapa NAH-mah AH-wak?)

 

Jeg hedder _____ – Nama saya ______ . (NAH-mah SAH-yah _____ .)

 

Vær venlig – Sila. (Sila)

 

Vær venlig (at hjælpe mig) – Tolong. (TOH-long)

 

Tak – Terima kasih. (Terima KAH-sih)

 

Velbekomme – Sama-sama. (SAH-mah SAH-mah)

 

Ja – Ya (Ja)

 

Nej – Tidak (Tidah), Tak (Tak)

 

Måske – Boleh jadi. (BO-leh Djadi)

 

Undskyld mig – Maaf. (mah’AHF)

 

Farvel – Selamat tinggal. (SLAH-maht tin-GAHL) siger man til dem der bliver, Selamat jalan (SLAHmaht

JAH-lahn) siger man til dem, som tager afsted.

 

Jeg taler ikke så godt malaysisk – Saya tidak boleh cakap Bahasa Malaysia [dengan baik]. (Saja

tidah bo-leh tjakap bahasa Malaysia dengan baik)

 

Do you speak English? – Bolehkah anda cakap Bahasa Inggeris? (bo-LEH-kah ahn-DAH tjakap

bahasa Inggris)

Visum

Ved indrejse i nogle lufthavne får man gratis visum som gælder 30 dage. Skal man være længere, kan dette arrangeres, ved at man henvender sig til de lokale immigrationsmyndigheder. En forlængelse af visum kan være med gebyr.

 

Dit pas skal være gyldigt i mindst 6 måneder ved udrejsedagen.

Påklædning

Da Indonesien er indonesisk, vil det være høfligt at respektere dette, og ikke klæde sig for udfordrende. Undgå venligst at bade eller solbade topløs ved strande, nogle steder er det forbudt, og man risikerer bøder.

Rejs med omtanke

Selv om Indoneserne er et venligt folkefærd, så hold et vågent øje med dine personlige ejendele. Tag dine forbehold og brug enten mavebælte eller læg værdigenstande i ryggen af din rygsæk.

Interesseret?