En ferie for livet

Rejser til det ukendte Bulgarien

Det ukendte Bulgarien

Al tekst i denne sektion om Bulgarien er venligst udlånt af Lene Thybo, http://chepelare.dk/

Bulgarien er nok EU’s bedst bevarede hemmelighed! Landet byder på sol og sommer, kilometer lange sandstrande, fremragende vine, skisport på de mange forskellige bjerge med specielle klippeformationer, gamle velbevarede landsbyer, utroligt fascinerende klostre og meget mere.

Chepelare er en charmerende bjergby, højt oppe i de mest fascinerende bjerge i det sydlige Bulgarien.

Befolkningen er utroligt venlig, imødekommende, nysgerrig, folk er åbne og servicemindede.

Bulgarerne er dog frustrerede over at blive sat i samme bås som Rumænien!

De er frustrerede over deres lands mangel på et klart defineret image i udlandet!

Bulgarien er nok det mest ukendte land på Balkan. Alle har hørt om borgerkrigen i det tidligere Jugoslavien, om Serbien, Makedonien, Bosnien-Herzegovina og Albanien.

Alle har hørt om Rumænien på grund af de forfærdelige forhold på børnehjemmene og alle sigøjnerne – og på grund af Transsylvanien og grev Dracula.

Men bulgarerne har formået at undgå de store skandaler og dermed at blive nævnt i dagspressen i Vesteuropa i rigtigt mange år.

Og det lider Bulgarien under i dag.

Man kan i grove træk påstå, at hvis en dansker ved noget om Bulgarien, så er det på grund af Sunny Beach, hvor mange unge danskere tager på drukferie, fordi priserne er meget lave, nok de laveste i Europa.

Måske vi havde husket landet bedre hvis der var indtruffet nogle hårrejsende begivenheder i vores tid?

Bulgarien er med i EU

Nu er Bulgarien medlem af EU, og dagspressens omtale af det nye medlem har misforstået. Flere gange ser man artikler om EU-optagelsen, som omtalte Rumænien og Bulgarien som om de to lande var to alen ud af et stykke, hvilket slet ikke yder bulgarerne fuld retfærdighed.

Som arvinger til en af Europas store civilisationer, og som vogtere af de kristne traditioner på Balkan, har Bulgarien en klar national følelse frembragt af århundreders turbulente historie.

I en næsten konstant cyklus af storhed, forfald og national genfødsel, har den bulgarske nation kæmpet for at bevare herredømmet over Balkan-halvøen, for at undgå en muslimsk invasion i Europa!

Flere gange har bulgarerne formået at bevare deres kristne kultur under rigtigt mange års besættelse.

Sidste gang var de besat af osmannerne/tyrkerne i 500 år, men de formåede at bevare deres kultur og kristne religion under besættelsen, de rejste sig igen, og russerne befriede dem fra det tyrkiske åg i 1878.

Bulgarien var Sovjetunionens mest trofaste/loyale allierede i den mørke periode af Europas historie, men dette misforstås ofte af vesteuropæere, fordi man ikke kender til Bulgariens turbulente historie!

Bulgariens kultur

Som turist kan man gøre sig mange opdagelser i dette for os så ukendte land: Meget af Bulgarien er som et frilandsmuseum, der udstiller den bulgarske kultur, smukt dekorerede kirker, gamle klostre samt smukke, velbevarede rustikke landsbyer.

Alle vegne møder man den bulgarske kultur, restauranter serverer maden på bulgarsk keramik, på borde dækket med duge i de traditionelle mønstre, mens de spiller bulgarsk (folke)musik.

De bulgarske bjerge byder på nogle af Europas bedste vandreruter, Balkans bedste skiløjper og pister – og sandstrandene ved Sortehavet er fuldstændigt lige så fantastiske, som billederne i turistbrochurerne lover.

Samtidigt er Bulgarien stadig det billigste europæiske land at rejse i, og rejser man uden for turiststederne er der også billigere end i Tyrkiet.

Infrastrukturen fungerer stort set upåklageligt og kriminaliteten – i dette område – er en af de laveste i Europa.

Interesseret?